Booking.com
Научи да решаваш судоку
 
 
 

Archive for октомври, 2022

 
 • Флуор

  Флуор

  Флуор е хемиски елемент со атомски број 9. Покрај деветте протони, во атомското јадро флуорот има и 10 неутони. Значи вкупниот број на неговите нуклеони е 19, што всушност претставува […]

   
 • Внатрешна енергија

  Внатрешна енергија

  Внатрешна енергија на тело е збир од сите кинетички и сите потенцијални енергии на неговите составни честички. Секое тело или било која материја е составено од малечки честички. Во зависност […]

   
 •  
 • Множење и делење степени со иста основа

  Множење и делење степени со иста основа

  На оваа страница може да ги најдете правилата за множење и делење степени со иста, т.е еднаква основа. Покрај правилата, долу има по еден решен пример и за множење и […]

   
 • Цилиндар

  Цилиндар

  Цилиндар е валчесто геометриско тело кое може да се добие со ротација на правоаголник околу една негова страна. Површината на цилиндарот е составен од: Две идентични површини во форма на […]

   
 •  
 • Кинетичка енергија

  Кинетичка енергија

  Кинетичка енергија е енергијата која ја поседува тело кое се наоѓа во состојба на движење. Ако телото релативно мирува тогаш не поседува кинетичка енергија. За да сфатите од кои физички […]

   
 • Кислород

  Кислород

  Кислород е хемиски елемент со атомски број 8. Бројот на нуклеони во атомското јадро на кислородот е 16, што значи дека овој хемиски елемент има ист број протони и неутрони […]

   
 •  
 • Питагорова теорема

  Питагорова теорема

  Питагорова теорема е една од најпознатите теореми во математика. Оваа теорема се применува во многу различни делови од математика и многу различни геометриски задачи. Питегоровата теорема важи само за правоаголен […]

   
 • Азот

  Азот

  Азот е хемиски елемент со атомски број 7. Овој хемиски елемент има еднаков број на протони и неутрони (по 7) во атомското јадро. Ова значи дека бројот на неговите нуклеони […]

   
 •  
 • Време

  Време

  Време е основа физичка величина која се означува со t (те малечко латиница) чија основна единица мерка е една секунда која се означува со s (ес малечко матиница. Според SI […]

   
 • Brzina

  Брзина

  Брзина е физичка величина која покажува колкав пат изминало некое тело за одредено време. На овој начин се дефинира средна (просечна) брзина. Брзината се означува со v (мало ве латиница). […]

   
 •  
 • Лост

  Лост

  Лост е секое тврдо тело кое може да ротира околу некоја точка или оска, под дејство на најмалку две сили кои се стремат да предизвикаат спротивни свртувања. Лост е проста […]

   
 • График изминат пат - време

  График изминат пат – време

  График изминат пат – време е графикот кој ја покажува зависноста на изминатиот пат при одредено движење од времето. Самиот график има за цел јасно да покаже како се менува […]

   
 •  
 • Сила и видови сили

  Сила и видови сили

  Сила е физичка величина која претставува мерка за заемнодејството помеѓу телата. Логично за да има дејство на сила мора да има најмалку две тела кои имаат некое меѓусебно заемнодејство. Силата […]

   
 • Pritisok

  Притисок

  Притисок е физичка величина која покажува колкаво е дејството на сила нормално (под агол од 90 степени) во однос на некоја површина. Притисокот се означува со P (пе – големо […]

   
 •  
 
 
 

Пријави се за новости!

Ве молиме почекајте ...
Дали сакате навремено да бидете информирани за новите содржини кои се објавуваат? Внесете ја вашата мејл адреса и пријавете се.
Се согласувам да добивам новости!
 
Booking.com
 
октомври 2022
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
 
view more posts

Најпосетувана категорија

 

Пријави се за новости!

Ве молиме почекајте ...
Дали сакате навремено да бидете информирани за новите содржини кои се објавуваат? Внесете ја вашата мејл адреса и пријавете се.
Се согласувам да добивам новости!