Во видеото е претставено претворањето на неколку дропки во мешан број со графички приказ за полесно разбирање на постапката. Формирањето на целина, броител и именител на мешаниот запис се формира чекор по чекор.

Pretvoranje dropka vo meshan broj

Прочитајте повеќе за операции со дропки (собирање и одземање дропки) со клик на означеното место.


Најди го потребниот материјал лесно! Внеси го математичкиот поим во прозорчето подолу и пребарувај!


Следете ги информациите и материјалите кои ќе бидат објавени во иднина со поврзување на профилите на www.matematikazasite.com на Facebook, Instagram, Twitter и Youtube со користење на копчињата подолу.

 

Tags: , , , , , ,