Практична примена на правилото кое покажува дека збирот на сите агли кои зафаќаат една од страните на права е 180 степени. Седум различни случаи:

Odreduvanje na agli so praviloto za zbir na agli na prava

a) Наедноставниот случај кога два агли зафаќаат 180 степени,

б) Комбинација од три агли од кои еден е познат, еден е прав агол (90 степени) и третиот непознат,

в) Користење на правилото за еднаквост на накрсни агли со еден познат агол,

г) Три агли зафаќаат два рамни агли (360 степени), од кои два познати, еден непознат,

д) Четири агли зафаќаат 360 степени, три познати, еден непознат,

ѓ) Пет агли зафаќаат 360 степени, еден познат, еден прав (90 степени), додека останатите три агли се еднакви меѓу себе,

е) Најкомплицираниот случај со пет агли, два накрсни, еден двојно поголем од друг и само еден познат агол

За да ѓи разберете сите задачи морате да имате познавање за еднаквост на накрсни агли, агол од 90, 180 и 360 степени!

Може да коментирате подолу ако ви треба одредена помош за одреден дел од решението.Следете ја www.matematikazasite.com!

Следете ги информациите и материјалите кои ќе бидат објавени во иднина со поврзување на профилите на www.matematikazasite.com на Facebook, Instagram, Twitter и Youtube со користење на копчињата подолу.

 

Tags: , , , , ,